Man mærker, at vi har mange pindsvin i haven i år. De færdes på græsplænen, og ligger og soler i bedet. Ja! Og nu har jeg fundet ud af, at de borer snuden ned i græsplænen, og ta´r gåsebille-larverne! Jeg tror, at de også skal have æren for, at vi næsten ingen dræber-snegle ser i haven, i år.

Pindsvinene længe leve!

 

 

Rose

 

Roser er havens mest grådige plante, og vil gerne gødes 1. gang i løbet af marts, så de er klar når væksten går igang.

Efterfølgende hver 2. måned. Ikke senere end 1.9. Herefter skal ALLE planter have lov at modne af, til vinteren.

 

Roser kan angribes af skadedyr og svampesygdomme. Ofte skyldes angrebet, at planten mistrives i forvejen af en eller anden grund. Vand, tørke, sol, skygge, regnvejr, næringsmangel.

 

Er der et angreb, kan skadedyr bekæmpes med et nyt middel, som hedder Calypso. Midlet skal blot sprøjtes ovenpå bladet, så optages det i plantens kredsløb ( systemisk ).

 

Sprøjt evt. forebyggende for svampesygdomme, som rosen-stråleplet eller meldug, med et dertil indrettet middel, fra planteskolen eller byggemarkedet. Sprøjt hver gang der er et nyt sæt blade, ca hver 14. dag i høj-vækst-sæsonen.

 

Midler á la skummetmælk kan vist godt du, men så skal man være der ugentligt. Mindst. Vandstråler og sæbemidler er også en løsning, men igen - det skal gøres ofte.

Optimal vanding af roser foregår om morgenen, for at solen hurtigt kan tørre bladene. Ellers øger man risikoen for svampesygdomme. Brug evt. drypslange.

 

Ang. beskæring er det ret nemt! Vælg selv, om buskene skal skæres ned hvert år, eller ikke. Man kan også gøre det nogle år, og andre ikke.

 

Jeg synes man skal klippe fra 20. april til 20. maj. Ikke senere.

 

  • Engelske roser: frivilligt. Sommetider trænger de til en reducering.
  • Klatreroser: fjern kun det visne hvert år.
  • Historiske roser: aldrig nødvendigt.
  • Te-hybrider: jo, dem ville jeg vælge at skære hvert år.

Kontakt: FUGLSØHAVE . Kærvej 51 . Onsild . 9500 Hobro . Tel. 98 54 42 80 . mob. 20 22 69 22 . e-mail: info@fuglsoehave.dk